Thursday, September 24, 2009

Resepi 'Miss Eyena Rainbow Cake'




Bahan-bahan:

225g self rising flour
225g mentega
228g gula castor
5 biji telur
1 tbs esen vanila (sedap tekak pn ok)
1 tsp pewarana merah
1 tsp pewarna hijau

Cara membuat:

1)Masukkan mentega, esen vanilla & gula castor.Pukul smpi sebati.
-Nak taw dah sebati ke tak, amek sudu angkat adunan tu. Kalau flow blum lg.Klu drop just nice.

2)Masukkan telur sebijik2.Tggu jap, bru msuk lgi.
-Putih telur bole amek tp klu telur tu besar, putih telur amek sekadar je la.Tkot kek keras.

3)Pukul smpi kembang with low mixer speed.
-Bile da kembang, adunan warne very light yellow, air bubble present,bile angkat dgn sudu sgt fluffy dan ringan.
-Make sure kipas tutup.Lagi panas ambient temp. lgi cepat kembang.
-Step ni sgt penting untk elak kek korang BANTAT.

4)Masukkan tepung little by little.Every single scoop of flour, fold perlahan-lahan.
-Tujuan fold or kacau untk incorporate air dlm adunan.
-Tepung mesti kene ayak jugak untk msukkan udara.
-Fold gune senduk besi.

5)Bile da sebati, bahagikan dough kpd 3 bhg.

6)Msukkan pewarna.

7)Tuang dlm aluminium bowl.

8)Gune hujung sudu,kacau campuran dough perlahan-lahan untk bentuk corak.

9)Bakar pd suhu 180 selama 45-50 minit.
-Make sure oven dah on sejam sebelum bakar untk kek masak sekata.

Note:
-Tkde self rising flour, bole gune tepung gandum. Tp tmbah sodium bikarbonat dlm 1 setengah sudu (anggar).
-Bole gune gula pasir biase tp kene pukul lme sket untk gula hancur dan cair.


Resepi dijamin sedap. Klu tk sedap msti x ikut ckp aku la neh...hehe..

No response to “Resepi 'Miss Eyena Rainbow Cake'”